Мультиварка або скороварка: що краще вибрати
Що краще: мультиварка чи скороварка? Що вибрати – скороварку, щоб швидше готувала, чи мультиварку, в якій більше програм та функцій? Зараз у всьому розберемося.
Мультиварка чи скороварка: що краще?
За приготування страв у мультиварці відповідає мікропроцесор – це центр управління чи «серце» всієї системи. Він разом із встановленим датчиком температури регулює рівень нагріву ТЕНу та створює комфортний температурний режим відповідно до обраної програми (відображається на панелі керування).
У скороварці, на відміну мультиварки, все відбувається інакше. Закладені у чашу інгредієнти підлягають тепловій обробці під високим тиском. Коли клапан закритий, усередині накопичується пара, через що прискорюється час приготування. Для підстрахування передбачений запасний клапан, він відповідає за зменшення тиску. Оскільки температура у скороварці вище 100 градусів, все готується швидко: м'ясний суп вариться лише 30 хвилин, картопля 8 хвилин, а тверде м'ясо півгодини. У мультиварці все це відбувається вдвічі довше, оскільки їжа готується не за такої високої температури.
Панель управління в скороварці буває сенсорною або електронною, на ній, як і в мультиварці, відображаються програми приготування.
Ціни мультиварок та скороварок приблизно однакові, тому господині слід досконально вивчити питання роботи приладів перш ніж вирішити, що вибрати – мультиварку чи скороварку. Із цим ми зараз допоможемо розібратися.
Чим мультиварка краще за скороварку
Головні переваги мультиварки в порівнянні зі скороваркою в тому, що вона:
- Спрощує приготування їжі.
- Має тефлонову чашу з антипригарним покриттям.
- Дозволяє готувати найсмачніші страви з мінімальною кількістю калорій.
- Розігріває їжу без пригорання.
- Має функцію «Йогуртниця», дозволяючи готувати найсмачніші домашні йогурти з поживними речовинами.
- Підходить для приготування борщів, супів, овочевих рагу, запікання хліба тощо.
Мінуси у мультиварки теж є. Коли ти занурюєш у неї інгредієнти для приготування, встановлюєш необхідний режим і мультиварка починає готувати, то в першу чергу нагрівається сам пристрій, а потім уже йде розігрів їжі або приготування їжі. Відповідно, час, розрахований на приготування, частково витрачається на розігрів чаші, це може позначиться на підсумковій готовності страви. Іноді доводиться додавати ще кілька хвилин, щоб їжа доготувалася.
Ще одна вада мультиварки полягає в тому, що для перемішування продуктів передбачена спеціальна ложка (вона йде в комплекті). Перемішувати продукти можна лише цією ложкою, інакше на покритті можуть залишитися подряпини та пошкодження. Це, у свою чергу, призведе до того, що їжа почне прилипати до дна чаші.
Мінуси мультиварки незначні і безліч плюсів їх явно перекривають.
Чим скороварка краще мультиварки
Скороварка поєднує в собі переваги мультиварки і може похвалитися такими:
- Готує різні страви за найкоротший термін (включаючи овочі, гриби, м'ясо).
- За рахунок пари та зменшеного часу обробки продукти зберігають максимум поживних речовин.
Говорячи про недоліки скороварки, порівняно з мультиваркою, зазначимо, що відкривати її в процесі готування не можна, оскільки готує вона під тиском, відповідно, спробувати страву поки вона не вийде. Якщо неправильно використовувати клапан, можна отримати опік, тому потрібно бути обережним. Ще в скороварці немає більшості цікавих програм, властивих мультиварці (йогуртниця, розігрів готової страви та інші).
Чим відрізняється скороварка від мультиварки?
Щоб зрозуміти, що краще – мультиварка чи скороварка, порівняємо різні критерії.
Швидкість готування
У цьому питанні скороварка краща за мультиварку, оскільки вона за рахунок високого тиску і парової обробки готує в 2-3 рази швидше за мультиварку.
Функціональність
Якщо тобі потрібен багатофункціональний прилад, слід визнати, що в цьому плані мультиварка краще за скороварку. Вона впорається з приготуванням практично будь-яких страв: суп, йогурт, рис, дитяче харчування, випічка. Скороварка підходить тільки для варіння, гасіння чи запікання.
Якість приготовлених страв
Їжа зі скороварки зберігає максимум корисних речовин. А завдяки короткочасній тепловій обробці ще зберігається природний колір продуктів. Страви з мультиварки вважаються низькокалорійними, оскільки не потрібно додавати масло, як у процесі смаження, це також дозволяє зберегти всі вітаміни, отримавши смачну страву. За цим критерієм – скороварка краще за мультиварку.
Економічність
Найекономічнішим приладом є скороварка, оскільки вона готує страви швидше, відповідно, витрачає менше часу та енергії і тому краще за мультиварку.
Компактність
За габаритами мультиварка краще за скороварку, тому що займає менше місця. А якщо твоя кухня маленька, то купити скороварку буде не найкращим рішенням. Натомість знайти компактну мультиварку не проблема.
Безпека експлуатації
Обидва прилади страхують кухарі від бризок, але якщо тобі захочеться відкрити мультиварку і подивитися, що там так, то можна зробити це без проблем і не обпектися. До того ж, корпус мультиварки не нагрівається. Інакше ситуація зі скороваркою: через потужну пару кухар може отримати серйозні опіки. Саме через розпечену пару скороварку не можна назвати безпечною порівняно з мультиваркою.
Відкладений старт
У сучасних мультиварках є функція відкладеного старту, яка дозволяє приготувати практично будь-яку страву до встановленого часу, наприклад, до приходу з роботи або з ранку (просто закинь продукти в чашу та встанови, до якого часу страва повинна бути готова). У скороварці такої функції немає, після приходу додому на тебе не чекатиме щойно приготовлена вечеря. Тож у цьому питанні мультиварка краща за скороварку.
Сподіваємося, нам вдалося розкласти все по поличках, щоб ти розібралася з питанням, що ж краще — мультиварка чи скороварка? Твій ідеальний кухонний помічник вже чекає на тебе на stylus.ua.
Автор: Ксенія Семак, копірайтер Stylus.ua
ЧИТАЙ ТАКОЖ: