Як спекти паску: смачні рецепти та прості способи
Як правильно пекти паски? Існує багато рецептів паски, які можна спекти за допомогою духовки, хлібопічки, мультиварки, мікрохвильової печі. Інтернет-магазин Stylus зібрав в одному місці все, що стане вам у нагоді для випічки смачних пасок: від популярних рецептів до необхідного посуду.
Секрети приготування великодніх ласощів
Паска — символ Великодня. Пекуть паски круглими та високими, з прикрасами з тіста на верхівці. Щоб великодній хліб вийшов смачним і пишним, важливо дотримуватися тиші в будинку під час приготування та знати секрети приготування. Розповідаємо далі, як спекти найсмачнішу паску за традиційними рецептами за допомогою сучасної техніки.
Паска вийде особливо смачною, якщо готувати її з любов'ю з найякісніших інгредієнтів. Підготовка до приготування паски складається з кількох етапів:
- Вибір відповідного рецепта.
- Закупівля інгредієнтів.
- Підготовка необхідного інструментарію.
- Заміс тіста та випікання.
- Окраса виробу.
Найкращий рецепт паски
Класичний рецепт дріжджової паски
Інгредієнти:
- молоко — 500 мл;
- сухі дріжджі — 11 г (або живі — 50-60 г);
- борошно — 1-1,3 кг;
- яйця — 6 шт.;
- вершкове масло або маргарин — 200 г;
- цукор — 250-300 г;
- родзинки — 300 г;
- ванільний цукор — 1 ч. л.
- дрібка солі.
Для глазурі:
- 2 білки;
- 100 г цукру.
Як приготувати тісто для паски
- Підігрійте молоко. У теплому молоці розчиніть дріжджі. Додайте 500 г борошна, добре розмішайте. Покладіть у тепле місце та накрийте рушником. Зачекайте близько 20 хвилин, щоб опара збільшилася вдвічі.
- Відокремте білки від жовтків. Жовтки розітріть із цукром та ванільним цукром. Білки збийте із щіпкою солі в піну.
- До опари додайте жовтки, перемішайте. Далі додайте розм'якшене масло, перемішайте, потім — білки, перемішайте.
- Додайте борошно, що залишилося, замісіть тісто. Воно не повинно бути крутим та прилипати до рук. Знову поставте тісто у тепле місце. Дайте йому добре піднятися (зачекайте 50-60 хвилин).
- Родзинки замочіть у теплій воді на 10-15 хвилин, воду злийте. Додайте родзинки в тісто, перемішайте і знову поставте в тепле місце, щоб воно добре піднялося.
- Змастіть форму олією, викладіть тісто на 1/3 висоти форми. Накрийте плівкою або рушником. Дайте тісту знову піднятися вже у формі.
- Поставте форму з тістом в розігріту до 100 градусів духовку, випікайте 10 хвилин.
- Потім підніміть температуру до 180 градусів, випікайте до готовності (25-35 хвилин).
Як приготувати глазур
Збийте білки із щіпкою солі в піну. Додайте цукор, збивайте до стійкої піни. Готові гарячі паски змастіть глазур'ю. За бажанням можете прикрасити кондитерською посипкою або цукатами.
Навіть якщо ви покладаєтесь на досвід та сімейні рецепти паски, кулінарна книга з покроковим описом різних способів приготування не буде зайвою. Ви завжди можете підглянути до неї, щоб розбавити фірмові страви новими варіантами.
У книзі «Випічка та торти: 180 рецептів на кожен день» містяться покрокові інструкції пирогів, булочок та кексів, які стануть прикрасою не лише святкового, а й щоденного столу. Прості рецепти здивують професіоналів і стануть у нагоді новачкам.
Найсмачніші пасхальні паски здивують рідних та гостей, якщо приготувати їх за книгою «Великдень. Від пряної ковбаски до сирної паски». Тут зібрані найпопулярніші рецепти пасок та інших святкових страв.
Що ще потрібно, щоб спекти паску
Щоб процес приготування паски був легким і надихаючим, потрібно запастися якісним посудом та різними кулінарними пристосуваннями. У вас напевно вже є миска для замісу тіста і лопатка, але перевірте, чи є у вас інший необхідний інвентар:
- об'ємний посуд для замішування тіста;
- кондитерські пензлі;
- сито для просіювання борошна;
- кухонні ваги;
- набір мірних ємностей.
Якщо ви збиваєте яйця чи білки на глазур вручну, потурбуйтеся про наявність сучасного вінчика. Наприклад, вінчик Tescoma DELICIA оснащений усередині кулькою для кращого ефекту збивання, а вінчик BergHoff Studio має силіконове покриття, що виключає прилипання тіста та вбирання запахів. Для випікання маленьких і великих пасок вам знадобляться ємності з різним об'ємом, а значить і набір вінчиків KELA Senta із трьох штук.
Приготування великодніх ласощів неможливе без форми для випічки, які бувають силіконовими, алюмінієвими та сталевими. Для випікання пасок різного діаметру можна вибрати форму із серії Ringel STRUDEL, призначену для високих виробів із тіста. Кекс красивої форми можна спекти в Ballarini PATISSERIE, а вироби з пісочного тіста приготувати у вигляді великодніх символів з набором форм для печива Fissman.
Замішуємо тісто для паски
Якщо ви не шанувальник ручної роботи, процес підготовки тіста можна повністю довірити техніці. Тим більше, що густа консистенція великодньої випічки вимагає від господині багато сил.
Перекласти завдання можна на міксер-тістоміс, у комплекті з яким йдуть насадки для тіста різної густини. Такі машини мають закриту конструкцію для захисту від бризок, безшумну роботу та регулювання потужності. Тістоміс Royalty Line пристосується до густоти продукту завдяки шести режимам змішування, а модель First FA-5259-4 ще й подолає створення кондитерських мас.
Універсальним помічником стануть мультифункціональні кухонні комбайни, які, окрім роботи з тістом, вміють подрібнювати продукти, вичавлювати сік, нарізати інгредієнти та готувати фарш. Для замішування вони використовують насадки-гаки або насадки S-подібної форми. Комбайни з функцією замішування тіста виробляють такі відомі бренди, як Bosch, Braun, Philips, Kenwood.
Як спекти паску: 3 способи
Класичний спосіб випікання пасок передбачає використання духовки. Її розігрівають до 180 ⁰С та залишають виріб на певний час, згідно з рецептом. Але не у всіх в будинку є духовка, та й зі смаком паски можна сміливо експериментувати, використовуючи іншу кухонну техніку:
- Хлібопіч. Її пряме призначення — робота з виробами з тіста, тому цій техніці можна довірити весь процес, починаючи з замішування. У моделях використовується різна форма випікання, найчастіше циліндрична. Недолік — можливість приготувати одну паску за один сеанс.
- Мультиварка. У цьому випадку замішати тісто доведеться самостійно, а потім сформувати його та відправити у ємність чаші. Опару закривають кришкою та включають режим «Підтримка температури» для підняття тіста, а потім користуються програмою «Випічка». У мультиварці здоба швидко піднімається, стає пишною та повітряною.
- Мікрохвильова піч. Не всі господині знають, що в мікрохвильовій печі теж можна пекти великодні шедеври. Для цього використовують класичні рецепти пасок та кексів. Головний плюс — у швидкості запікання, що займає до 10 хвилин. До недоліків цього способу можна віднести відсутність рум'янцю.
Щоб спекти паску сьогодні, не потрібно виділяти цілий день. За допомогою спеціального посуду та кухонної техніки з магазину STYLUS можна швидко впоратися з підготовкою до свята, а почерпнути незліченну кількість ідей — з кулінарних книг від професійних кондитерів!
Автор: Дар'я Даниленко, копірайтер Stylus.ua
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: