Як пити ром правильно
У статті розповідаємо, як правильно пити ром. Любителів смачних міцних алкогольних напоїв багато, але як правильно вживати знає не кожен. Хоча належний процес вживання цього давнього алкоголю здатний розкрити несподівані та незвичні нотки. А поєднання з додатковими інгредієнтами може здивувати навіть досвідчених дегустаторів. Давайте розбиратися, що таке ром і як його пити окремо і в коктейлях.
Як роблять ром
Ром - це алкогольний напій 35-75% фортеці. Його виробляють шляхом дистиляції соків цукрової тростини. Іноді використовуються продукти переробки цієї рослини. Різноманітність марок цього напою вражає, а технології та способи виготовлення можуть сильно відрізнятись у різних виробників. Але зроблений він має бути тільки з цукрової тростини.
Отже, як роблять ром? Процес виробництва ретельний і в ідеалі проводиться вручну на всіх етапах. Єдиного загальноприйнятого способу виготовлення немає. Але всі варіанти поділяють на сільськогосподарський та промисловий. У першому випадку очерет збирають, подрібнюють і видавлюють сік. Потім зброджують, фільтрують і проводять подвійну дистиляцію. Для отримання темного гатунку отриманий напій витримують у дубових бочках.
У промислових масштабах процес виробництва рому не дуже відрізняється. Складання та первинна обробка проходить так само. Але після отримання соку його нагрівають, перетворюючи на сироп і кристалізуючи. На спеціальних центрифугах кристали цукру відокремлюють від патоки. А сік зброджують у великих чанах. Далі також проводять дистиляцію.
У тому, як роблять ром, є кілька важливих моментів:
- сировину перебирають кілька разів, щоб уникнути попадання незрілої або підгнилої тростини;
- за температурою необхідно стежити дуже уважно;
- для отримання унікальних ноток та смаків виробник може додавати додаткові інгредієнти;
- чим довше напій знаходиться в дубових бочках, тим він темніший і насиченіший.
Який на смак ром: популярні марки
Як правильно пити ром, багато в чому залежить від його марки та характеристик. А на що схожий смак рому одразу описати досить складно. Варто розглянути кожен сорт напою окремо:
- Світлий – він же срібний чи білий. Солодкий, із слабко вираженим тоном. Це ідеальна база для коктейлів, тому що не перекриває відтінків інших інгредієнтів.
- Золотий – також називають янтарним. Набуває свого кольору або завдяки нетривалій витримці в дубових бочках, або за рахунок додавання спецій та карамелі.
- Темний – чорний сорт. Витримується в обвуглених бочках і має насичений смак з нотками спецій, патоки. Його теж люблять у різноманітних сумішах, а ще використовують у приготуванні страв.
Крім трьох основних сортів рому також можна виділити "побічні". Ароматизовані напої отримують шляхом додавання різноманітних ароматів фруктів, зазвичай тропічних. Міцний ром, як зазначає багато хто - "на любителя". Він має міцність не 40% стандартних, а 75% і більше. Сорти преміум-класу витримуються понад 5 років, а п'ють його як віскі. Є також "ромовий еліксир" - менш міцний, трохи більше 30%. Він солодкий і має насичений основний тон, тому п'ється в чистому вигляді і не використовується в коктейлях.
Найпопулярніші та затребувані марки рому:
- Bacardi;
- Captain Morgan;
- Havana Club;
- Appleton Estate;
- Zacapa;
- Pyrat.
Далі розповідаємо, як пити ром, залежно від сорту.
Як пити ром
Який на смак ром приблизно розібралися, тепер саме час зрозуміти, як його вживати. Як правильно пити ром, залежить від його сорту. Тому розглянемо кожен із них докладніше.
Білий
Це ідеальний аперитив. Його не вживають холодним, тому перед подачею пляшку потрібно дістати з холодильника, щоб вона нагрілася до кімнатної температури. Якщо ви спостерігаєте, як п'ють білий ром досвідчені поціновувачі, помітите, що спочатку вони вдихають аромат напою. Робиться це з відстані 15-20 см, щоб "розкуштувати" букет. П'ється він неквапливо, а перший ковток має бути маленьким, щоб дати звикати рецепторам. Додавати лід не рекомендується, оскільки він може змастити справжній смак напою.
Золотий
Описуючи, який ром на смак, багато знавців відзначають, що золотий сорт найбільш універсальний. Він не такий насичений, як темний, але вже має більше відтінків, ніж білий. Його цілком приємно пити в чистому вигляді, а ще його часто розбавляють колою, якщо сам по собі напій дуже міцний. Ідеально його доповнюють і соки цитрусові. Вживають бурштиновий сорт зазвичай після їди або для замісу коктейлів.
Темний
Справжні поціновувачі знають, як пити темний ром дуже смачно. Цей насичений, вишуканий букет воліють нічим не розбавляти. Він стане ідеальним діжестивом і подарує приємний смак з нотками дуба. Але якщо напій занадто міцний, у нього допустимо додати трохи мінералки, льоду або охолодженого каміння для віскі. Такий ром подається тільки кімнатної температури.
Як вибрати найкращий ром для коктейлів
Розбираючись, як правильно пити ром, не можна не згадати про коктейлі. Який ром вибрати для коктейлів залежить від того, який результат ви хочете отримати. Чим більш насичений власний смак напою, тим менш яскраві інгредієнти варто додавати.
Найкращий ром для мохіто – білий. Таку суміш легко зробити навіть удома. А солодкий ром без яскраво вираженого смаку стане чудовою «підкладкою» для м'яти, лайма та содової. Світлий Бакарді у разі – безпрограшний варіант.
Також срібний алкоголь відмінно підходить і для інших цитрусових коктейлів, як дайкірі та кайпірисіма. Він чудово підкреслює кислинку, не перебиваючи її надмірною міцністю, не втратить свій відтінок через додавання льоду та добре доповнюється іншим алкоголем. Bacardi Carta Blanca або світлий Havana Club будуть чудовим вибором і для чистого вживання, і для змішування.
Найкращий ром для коктейлів із золотих слотів – Bacardi Carta Oro. Він досить насичений, але ненав'язливий. "Заміси" з ним розкриваються поступово, а складні рецепти майже не залишають явного смаку самого рому, що сподобається тим, хто міцний алкоголь не дуже любить. Золотий сорт добре поєднується із солодкими та кисло-солодкими інгредієнтами. А найпопулярнішими коктейлями з такою основою вважаються лібре куба, нікербокер, май тай (один з варіантів), air mail та інші. У них використовуються як цитрусові, так і солодкі ягоди, мед та ін.
З темних сортів для змішування віддають перевагу Havana Club або Zacapa Centenario. Густий та насичений, він витримує додавання великої кількості інгредієнтів із менш вираженими акцентами. Він добре поєднується з різними спеціями, які тільки підкреслюють свій особливий тон рому. З популярних коктейлів на основі такого алкоголю одразу згадуються всілякі гроги, пача ібіца, том та джеррі та інші складні напої.
Нерідко в одному напої використовують відразу кілька сортів. Це ідеальний спосіб досягти певного рівня міцності та насиченості смаку. А ще цей алкогольний напій давно визнаний, як один із найкращих варіантів для теплих коктейлів.
Тепер ви знаєте, як вибрати ром для певного застосування. Зможете швидше визначитися з категорією коктейлів у барі та правильно подати напій удома. Білий ром – відмінний варіант для освіжаючих сумішей та аперитиву. Золотий буде універсальним вибором, у тому числі при додаванні солодких ноток разом з кислими. А насичений темний смак чудово підкреслять прянощі, спеції та гарячі інгредієнти.
Бажаєте дізнаватися ще більше цікавих статей? Тоді передплачуйте нашу розсилку новин, ми підготували ще багато корисної інформації.
Автор: Юлія Віценко, копірайтер Stylus
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: