Как выбрать сушилку для овощей и фруктов
Розповідаємо у статті, як вибрати сушарку для овочів та фруктів, щоб зберегти максимум користі у продуктах харчування.
Про користь сушених фруктів та овочів знають багато: кількості корисних компонентів та біологічно активних речовин у висушених продуктах набагато більше, ніж у свіжих. Вони багаті на вуглеводи, органічні кислоти, мікроелементи (магній, кальцій, залізо) і навіть ряд вітамінів: А, В6, В12, З, D.
Купівля на ринку/у магазині такого корисного продукту обійдеться досить дорого, тому рекомендується готувати їх самостійно — і по грошах економніше, та й у приготуванні не метушливо і досить просто.
Оптимальний варіант — готувати сухофрукти та сухоовочі в електросушарці для фруктів та овочів. Все, що потрібно, купити якісні продукти, промити і викласти в сушарку.
Такий спосіб зневоднення овочів та фруктів найкраще зберігає їх аромат та смак, а також запобігає появі мікробів та бактерій при зберіганні. Але, перш за все, важливо визначитися з вибором сушарки.
Види сушарок для овочів та фруктів:
- інфрачервоні;
- конвективні.
Їхня головна відмінність полягає в методі висушування.
Інфрачервоні сушарки
Принцип роботи такої машини, що висушує, ґрунтується на сушінні продуктів методом інфрачервоної обробки продуктів при низькому температурному режимі (близько 50⁰С). Зниження температури кипіння соку в овочах та фруктах відбувається за рахунок зниження тиску в камері. Соки, що виділяються в процесі кипіння, видаляються завдяки горизонтальному продуванню між лотками, над кожним з яких знаходяться блоки інфрачервоних нагрівачів.
Переваги використання ІЧ сушіння:
- відносно висока продуктивність;
- завдяки низькотемпературному висушуванню не порушується клітинна структура продуктів;
- щадний вплив на овочі та фрукти дозволяє зберегти в них корисні властивості;
*Важливо! Інфрачервоні промені не завдають шкоди людському організму і тим більше навколишньому середовищу, що й дозволяє зберегти в продуктах корисні якості.
- рівномірне висушування;
- індивідуальний підбір параметрів сушіння;
- попередження окиснення продуктів при термічній обробці;
- контроль вологості в камері;
- регулювання температури продуктів.
Крім фруктів та овочів, ІЧ-сушарка придатна для висушування продуктів сільського господарства (зерна, висівки, комбікорм), фармацевтичної (лікарські рослини) та різної харчової промисловості (м'ясо, риба, гриби).
Конвективні сушарки
Конвективні машини також добре підходять для висушування продуктів с/г та в'ялення м'яса, риби. Сушіння продуктів відбувається завдяки гарячому повітрі або перегрітій парі або іншому носію тепла, який здатний прогрівати не тільки рідину, а й повністю сам продукт. У процесі обробки волога випаровується, а пари несуть сушильним агентом. Висушування відбувається приблизно за 12 годин. Через те, що температурний режим у камері значно перевищує температуру продукту, конвективна сушарка хоч і зберігає корисні властивості, але у відносно меншому співвідношенні, ніж інфрачервона.
Конвективні сушарки в середньому трохи поступаються інфрачервоним і тому ненабагато відстають у попиті серед споживачів.
Потужність сушарки для овочів та фруктів
Побутові дегідратори представлені моделями з потужністю 250-600 Вт. Саме на показник електричної напруги і потрібно спочатку орієнтуватися при виборі електросушарки для фруктів і овочів:
- Малопотужні. Це сушіння до 350 Вт. Підійдуть якраз, якщо ви не робите заготівлі надто часто і на велику родину.
- Середньопотужні. До цієї категорії належать сушарки з потужністю 350-450 Вт. Відповідно, підійдуть для висушування продуктів, якими збираєтеся пригощати не тільки себе, але ще пару-трійку людей.
- Дуже потужні. Це прилади із напругою понад 450 Вт. Якщо ви часто любите радувати сухофруктами та сухоовочами не тільки свою родину, а й родичів третього-четвертого покоління, то такі сушарки — ваш вибір.
Серед потужних сушарок для овочів та фруктів рекомендуємо звернути увагу на конвективне сушіння Clatronic DR 2751 з показником електричної напруги 250 Вт. Така потужність дозволяє зберегти як корисні якості, а й смак, аромат продуктів.
Господиням, які вирішили, що їм якраз підійде саме потужна машина, рекомендуємо сушіння Zelmer ZFD1010 з досить солідним показником потужності — 520 Вт, завдяки якому продукти сушаться якісно і швидко.
Нагрівальний елемент дегідратора
Як вже розібралися, відмінність між конвективною та інфрачервоною сушаркою полягає у способі висушування. У першому випадку - теплоносій (пар, повітря), у другому - ІЧ промені. В інфрачервоних сушках нагрівачі зазвичай знаходяться над кожним рівнем лотків. А ось при виборі конвективної сушарки рекомендуємо звертати увагу на розташування нагрівального елемента. Найкраще, якщо він перебуватиме зверху пристрою — таким чином, на нього не потраплятиме волога.
Рекомендується купувати сушарки з терморегулятором, за допомогою якого можна контролювати температуру в процесі готування, тим самим уникаючи перегріву продукту. У результаті виходить заготівля з більшістю збережених корисних властивостей.
Місткість сушарки для овочів
У кожній моделі сушарки різна кількість лотків. Саме від них залежить місткість сушильної камери, а саме кількість продуктів, які можна буде висушити за один раз. Чим більше лотків, тим більше ви заощадите грошей і тим менше витратите часу на сушіння.
Достатньо місткою сушаркою вважається WetAir WFD-K1000S з 12 секціями та великою потужністю (1100 Вт).
Матеріал сушарки для фруктів
Лотки сушарок бувають пластикові та металеві. Пластикові секції перебувають у більшому попиті, оскільки поступаються у ціні металевим, і до того ж вони легші у вазі. Перевагою пластику є те, що він практично не перегрівається, що дозволяє рівномірно приготувати сухопродукт.
Безпека у використанні дегідратора
Оскільки сушарка для овочів та фруктів – це електроприлад, після тривалої експлуатації може передбачатися його перегрів. Тому при покупці сушіння радиться звертати увагу на наявність функції автовимкнення. Таким чином, ви убезпечите себе та своїх близьких від пожежі. Крім того, такий контроль температури пристрою допоможе продовжити термін його служби.
Сподіваємося, ми допомогли вам загальними порадами та прикладами конкретних моделей прийняти оптимальне рішення, як вибрати сушарку для овочів та фруктів правильно. Вживайте здорову їжу, приготовану особисто, і стабільний багатий запас вітамінів вам забезпечений!
Поділіться статтею з вашими друзями, а також підписуйтесь на наш Телеграм-канал, щоб отримувати першими новини про знижки та новинки.
Автор: Ксенія Семак, копірайтер Stylus
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: