Як вибрати посудомийку?
Посудомийки — не новинка у світі техніки, однак вітчизняні господині лише недавно почали довіряти миття посуду цим кухонним пристроям. Звично вважати, що вони займають багато місця і виправдані тільки в умовах великих сімей, але чи так це? Про те, для кого призначені посудомийки, яких бувають видів і на що звертати увагу при їх виборі розповідає інтернет-магазин «Стилус».
Призначення і принцип роботи
Неважко здогадатися, що основна мета застосування обладнання — автоматичне миття посуду. Посудомийна машина бере весь процес на себе, залишаючи користувачеві тільки турботу про завантаження і вивантаження предметів. Перші посудомийки представляли собою примітивні автомати на кілька столових приладів, сучасні ж машини — це місткі моделі, напхані величезним набором функцій.
Сам процес миття виглядає так: спочатку посуд розкладають в лотки, призначені для приладів різних розмірів, а в окрему камеру завантажують таблетований або рідкий засіб для миття. Потім на панелі керування вибирають необхідний режим і вмикають запуск, після чого на посуд з декількох сторін йде подача води. Перед миттям йде етап замочування, щоб в процесі чистки частинки їжі легше відлипали, а після миття настає етап полоскання і сушіння (якщо останній включений у функціональність машини).
Вибираємо посудомийку за габаритами і типом конструкції
Зовнішній вигляд машинок відрізняється в залежності від того, на який об'єм вони розраховані і до якого типу установки належать. У зв'язку з цим посудомийки бувають:
- Окремо стоячими — повноцінні габаритні конструкції, розраховані на велику кількість комплектів і мають підлоговий тип установки. Займають більше місця, але ширші і коштують дешевше.
- Вбудовувані — обладнання, вбудоване в кухонний гарнітур і, як правило, поєднане з ним одним стильовим рішенням. Можуть бути повністю вбудовані і частково вбудовані з зовнішньою панеллю керування. Менш гучні, малогабаритні, можуть бути підлаштовані під індивідуальний дизайн, але дорожчі в ціні.
Також на ринку можна зустріти кілька модифікацій за габаритами:
- Настільні — компактні міні-версії максимум на 6 комплектів посуду. Ідеальний вибір для маленьких сімей або малогабаритних кухонь, оскільки вони найбільш економні у витратах води, не займають багато місця і не вимагають багато часу на догляд.
- Вузькі — відрізняються від повногабаритних пристроїв меншою шириною з метою економії місця. Можуть бути як окремо стоячими, так і вбудованими. Розраховані на 8-10 комплектів.
- Повнорозмірні — оптимальний вибір для промислового використання або громадського харчування, оскільки можуть вміщати до 16 наборів посуду. Є найбільшими серед всієї лінійки обладнання.
На що впливає клас миття?
У характеристиках посудомийних машин часто можна зустріти такий параметр, як клас миття, він позначається буквами А, В і С. Чи справді цей критерій так важливий і чи потрібно від нього відштовхуватися? Насправді сучасні машини миють приблизно однаково, відносячись до перших двох класів, інакше їх просто ніхто не купить. Слабшу потужність полоскання можна зустріти хіба що в настільних моделях, але і вони прекрасно справляються з полосканням і миттям в домашніх умовах.
Клас миття важливий хіба що при купівлі промислових виробів, де цінується особлива ретельність вимивання, якість сушіння і дезінфекція. У побуті на ефективність миття більше впливають пропорції миючого засобу, вибрана програма і розташування джерел води. У більшості моделей здійснюється їх трирівнева установка:
- нижня;
- середня;
- верхня.
Нижній потік води найсильніший. Для його подачі частіше використовуються обертові «коромисла» з декількома отворами для рідини. Той же принцип використовується для верхнього джерела, а по центру встановлюються коромисла поменше. Незважаючи на те, що сучасні виробники оснащують пристрої і іншими опціями, під час звичайної експлуатації користувач навряд чи помітить різницю між ними.
Фронтальний або вертикальний тип завантаження?
Цей параметр не впливає на якість миття, але може визначити рівень комфорту в користуванні і організації простору. Моделі з вертикальним типом завантаження частіше зустрічаються серед компактних пристроїв, розрахованих на 8-10 комплектів. Однак такі моделі мало поширені на вітчизняному ринку, що може викликати подальші проблеми з обслуговуванням і пошуком комплектуючих. Найчастіше зустрічаються моделі з фронтальними дверцятами, адже, крім того, що вони дозволяють висунути ніші і зручно розмістити посуд, на горизонтальній площині можна зберігати і кухонний інвентар.
Організація внутрішнього простору
В процесі пошуку посудомийної машини ти помітиш, що вони мають один з двох типів організації ніш, які в побуті називають:
- класичний;
- сучасний.
Перший передбачає наявність двох основних кошиків для посуду. Наймасивніший інвентар (каструлі, сковороди, миски, друшляки) укладається на нижню полицю, далі йде ніша для тарілок, чашок і склянок. Столові прибори укладають в окремий знімний кошик, який перед миттям ставлять в одну з основних ніш. Такий спосіб організації простору використовувався ще з часів перших пристроїв.
Останнім часом можна зустріти інший спосіб розстановки посуду, що дозволяє заощадити простір і «урізати» машинку по висоті. При ньому нижні ніші стали нижче, а замість кошику для приладів використовується третя висувна горизонтальна полиця для ножів, ложок і виделок. Господині відзначають компактність і перевагу останнього способу, тим більше що ніші в ньому можуть регулюватися по висоті.
Часто використовувані функції і програми
В сучасних мийних пристроях може бути до 12 автоматичних програм, але далеко не всі з них використовуються в побуті. Серед найпопулярніших режимів можна відзначити:
- стандартний — для середньо-забрудненого посуду, нагріває воду до 50˚;
- швидкий — ополіскує слабкозабруднений інвентар;
- інтенсивний — для сильно забруднених виробів, використовує температуру 70˚.
Корисними будуть такі програми:
- «Еко» — прання з помірною витратою ресурсів, дозволяє заощадити до 2 л води.
- «Скло» — режим, призначений для скла та тендітного посуду.
- «Половинне завантаження» — миття посуду при неповному завантаженні з зменшеною витратою води.
- «Біо» — програма для миття при використанні побутової хімії з вмістом біодобавок.
- «Ополіскування» — легке миття злегка забруднених тарілок.
Дорогі моделі можуть бути оснащені автоматичною програмою, яка самостійно визначає ступінь забруднення і підбирає потрібний температурний режим. Є також моделі, що вимірюють жорсткість води і рівень її чистоти, агрегати з відстрочкою запуску, захистом від протікання, блокуванням від дітей.
Багато користувачів стикаються з посудомийною машиною вперше, тому важливо звернути увагу на специфіку пристрою і критерії вибору, унікальні для цієї категорії техніки. Зручний онлайн-підбір інтернет-магазину «Стилус» допоможе швидше розібратися в основних характеристиках моделей і вибрати ту, яка стане твоєю помічницею на довгі роки.
ЧИТАЙ ТАКОЖ: Звідки у новій пральній і посудомийній машині вода?
Автор: Дарина Даниленко, копірайтер Stylus.ua