Як вибрати пароварку: поради та рекомендації
У цій статті ви дізнаєтеся, як вибрати пароварку для дому, на які характеристики звернути увагу, щоб страви були не тільки корисними, але й смачними!
Види пароварок
Пароварка — відмінне рішення для тих, хто стежить за здоров'ям і хоче зберегти в будь-якій страві поживні речовини. Але перед тим, як вибрати корисну техніку для дому, важливо розібратися, які пароварки бувають.
- Переносна (автономна) — звична для багатьох техніка, яку можна переносити з місця на місце і навіть брати із собою на дачу. Як і вбудовувана, на автономній можна готувати кілька страв одночасно.
- Пароварка-блендер — пристрій, оптимальний для приготування дитячих сумішей, овочевих пюре або фруктових смузі для маленьких діток. Деякі моделі оснащені функцією нагріву, що дозволяє готувати дитині каші та супчики.
Як правильно вибрати правильну пароварку: поради
При виборі пароварки важливо враховувати конструкцію (кількість, об'єм парових чаш, особливості піддонів), потужність двигуна, тип керування, матеріал, а також додаткові функції.
Конструкція
Кожна модель має свої особливості: кількість та місткість парових кошиків, висота піддону.
Об'єм кошиків
Один кошик може мати місткість 1,5-3,5 л. Усього таких кошиків від 1 до 4. Є ще так звана чаша для рису, яка призначена для варіння круп та супів. Зазвичай її об'єм коливається не більше 0,7-2 л. З урахуванням кількості членів сім'ї визначаємо для себе оптимальний розмір та кількість кошиків.
Доцільно вибирати пароварки з однаковим діаметром дна корзин. Таким чином, можна міняти їх місцями у разі, якщо продукти в нижньому кошику раніше приготуються, ніж у верхньому.
Висота піддону
Даний показник варіюється в районі 1,5-2,5 см. Оскільки доведеться часто зливати конденсат, оптимально для варіння, незалежно від кількості членів сім'ї, вибирати піддон заввишки від 2 см. Якщо вода почне переливатися через краї, вона потрапить на нагрівальний елемент. Крім того, коли ви по закінченні варіння підніматимете паровий кошик, у випадку з невисоким піддоном ризикуєте обпектися (чаша буде практично повністю заповнена).
Майте на увазі, що якщо купувати пароварку з більш ніж одним піддоном, то конденсат і сік продуктів у верхньому кошику будуть стікати, а їжа в нижній просочуватиметься їх запахом. Це може стати як мінусом, так і плюсом, оскільки в деяких випадках навіть доречно просочити нижні продукти соком верхніх. Але якщо ж вас це не влаштовує, то можете вибрати пароварку, в якій піддони знаходяться під кожним кошиком. Ви можете використовувати сік у кожному піддоні для інших цілей — наприклад, для приготування соусів, маринадів, підливи.
Потужність
Незважаючи на те, що потужність впливає на швидкість варіння, не означає, що потрібно вибирати пароварку з найбільшою потужністю. Час, який знадобиться для приготування, залежить від особливостей кошиків. Потужність пароварок коливається від 400 Вт до 2000 Вт. Чим потужніший прилад, тим він більших розмірів. Якщо ви вибираєте максимально потужну пароварку, перевірте, чи стан мережі відповідає характеристикам апарата. Також варто врахувати, що є пароварки з одним та двома (низьким та високим) рівнями потужності.
Тип керування
Розрізняють два типи керування пароварками:
У механічній пароварці ви самі виставляєте перемикачем час, потрібний для варіння. В електронній просто вибираєте режим приготування, а машина автоматично визначає тривалість варіння. Така пароварка хороша тим, що можна призначати час, бажаний для початку обробки продуктів. Можна навіть увімкнути функцію прискореного утворення пари за 15-30 сек.
Крім цього, в електронну пароварку закладено десятки рецептів. Також у ній може бути передбачено функцію підтримки їжі в теплому стані (термостат).
Незважаючи на всі переваги електронної пароварки, багато хто воліє вибирати саме механічну, оскільки вона зручніша і простіша у використанні (ви даєте їй команду, по суті, лише одним рухом). У випадку з електронною пароваркою потрібно не раз натиснути на різні кнопки дисплея і простежити за тим, що відображає табло.
Вибір пароварки простий:
- потрібні додаткові функції або недосвідчений кулінар — беріть електронну пароварку;
- необхідна проста обробка продуктів на пару і не знаєте, скільки і за якої температури варити — купуйте механічну.
Незалежно від типу керування, пароварки часто оснащені такими елементами:
- звукове сповіщення про початок та завершення приготування;
- сигнал, що повідомляє про нестачу або відсутність води;
- індикатор рівня води;
- покажчик часу, який буде необхідний для конкретного виду страви;
- табло з поточною температурою.
Матеріал
Найчастіше парові кошики виготовляються із прозорого пластику. Також є і непроникні чаші. У меншій кількості можна зустріти кошики із нержавіючої сталі. Обидва матеріали хороші, але за металом легше доглядати. Більшість віддають перевагу прозорим кошикам, оскільки вважають, що через їхні стінки можна спостерігати за процесом приготування. Але оскільки накопичується конденсат, запітнілі стіни прозорого пластику не з особливою точністю дають можливість розглянути ступінь готовності продуктів.
Також при виборі пароварки необхідно звертати увагу на наявність досить опуклих ручок, а краще, якщо вони виконані з матеріалу, що не нагрівається. Наявність таких ручок особливо рятує, якщо піддон низький.
Додаткові функції
- Важливим моментом у конструкції пароварки є наявність отвору, через який можна доливати воду, що випарувалася в процесі варіння. У тих апаратах, де отвір відсутній, доводиться тимчасово переривати приготування, знімаючи всі кошики та доливаючи воду. Незручність полягає не тільки у перериванні процесу — вам у будь-якому випадку доведеться вливати воду перед черговим варінням і щоразу для цього знімати усі кошики.
- Завдяки індикатору води можна контролювати її кількість. Це зручно тим, що немає необхідності знімати чаші та перевіряти, чи достатньо в них води. Для когось наявність індикатора видається несуттєвою, бо на всіх пароварках зазвичай є повідомлення про закінчення води.
- Функція відстрочення старту знадобиться в тому випадку, коли потрібно, щоб страва була готова до певного часу (наприклад, після приходу додому або вранці відразу після пробудження).
- Технологія ScentInfuser. Перед варінням у спеціальний контейнер необхідно покласти прянощі та приправи. Пара впереміш із їх запахом просочить продукти, і ви зможете насолоджуватися їжею з улюбленими ароматами.
- Дізнатися про необхідність очищати чаші та піддони від накипу можна завдяки відповідному індикатору.
- Функція MealProgram дозволяє виставити потрібний час кожної чаші окремо.
Як працювати з пароваркою?
Ви заливаєте воду індикатором (якщо він є) або просто наповнюєте резервуар до країв (зазвичай його об'єм становить 0,45-6 л). Потім поміщаєте продукти в парові кошики і виставляєте час (якщо це механічна пароварка) або вибираєте необхідний режим (у випадку електронного типу пристрою). На цьому ваша участь у процесі приготування припиняється. Вода закипає і починає перетворюватися на пару, яка, піднімаючись нагору, доходить до продуктів через отвори дна кошика. Під час приготування конденсат залишається на стінах кошиків і, стікаючи, збирається в лотку. При випаровуванні води в піддоні вам доведеться знову підключитися до процесу і долити води (через отвір або знімаючи чаші).
По закінченні варіння виготовлені продукти викладаєте на блюдо або за наявності функції підтримки підігріву на деякий час залишаєте їх в чашах. Не забувайте також видалити воду в піддонах та промити їх разом із паровими кошиками.
Комплектація
До набору з пароваркою можуть додатково входити:
- чаші для супів, круп, бобових;
- слоти для варіння яєць;
- підставки спеціально для продуктів, що фарбуються;
- резервуари для порошкоподібних та рідких інгредієнтів;
- книга рецептів.
Ціна
Якщо не знаєте, яку пароварку вибрати з дешевших моделей, рекомендуємо звернути увагу на моделі пароварок компаній Amica та Russell Hobbs. У їхньому асортименті є чимало хороших апаратів за прийнятну ціну.
Докладніше з характеристиками пароварок пропонуємо ознайомитись у нашому каталозі.
Впевнені, наші поради про те, як вибрати пароварку, допоможуть вам зробити вибір значно простіше. А щоб завжди бути в курсі новинок та акцій, підписуйтесь на наш Телеграм-канал та розсилку.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: