Готуємося до Великодня: кращі рецепти
Великдень - найсвітліше і важливе свято для православних віруючих, тому до всього, що лежить на великодньому столі, ставляться з особливою увагою. Кожна страва - значимо і несе за собою цілу історію, яка століттями передавалася нам від дідів і прадідів. З давніх-давен великодній хліб був символом очищення, позбавлення від гріхів, віри і врожайності, ну а для сучасних господинь це ще й прекрасний спосіб похизуватися перед гостями! У цій статті розповімо, де зберігаються кращі рецепти і поділимося секретами, як здивувати гостей святковим столом.
Великодня випічка: їжа для тіла і душі
Свято Воскресіння Христового є головним прикладом переплетення православних і язичницьких традицій, де випічка грала одну з ключових ролей. Спочатку ритуальний паску приносили в жертву богам, молячись про гарну погоду і урожайному сезоні, а після святого пришестя Христа він почав символізувати його переродження, перехід від смерті до життя і став «торжеством торжеств», як його називали візантійські богослови. Паски або паски займали центральне місце на столі і ототожнювалися зі здоров'ям, родючістю, наділялися чудодійними силами. Це були пишні дріжджові вироби з борошна грубого помелу, масла і яєць. Паска повинна була бути скромною, без надмірностей, адже, перш за все, це їжа духовна. Звичайно, про родзинках, горіхах і мастиці тоді і не йшлося, але часи змінюються і зараз складно здивувати рідних, особливо дітей, «порожній» паскою на тесті, ось і доводиться фантазувати. Як правило, «меню» пасхального столу планується господинями заздалегідь, адже більшість традиційних страв вимагають часу на приготування і пошуку якісних продуктів. Пасхальною випічкою можуть бути:
паски та паски;
кекси (сучасні паски);
великодні «гнізда» (служать підставкою для святкових яєць);
печиво;
бабки (вироби з великою кількістю здоби);
пряники;
вінки (обрамляють страви, можуть служити стравою або тільки декором);
короваї;
плетінки.
Щоб тобі було простіше підготуватися до свята, ми зібрали самі корисні книги від гуру кулінарії. У них ти знайдеш як прості доступні рецепти, так і нові ідеї з нестандартними інгредієнтами!
Кулінарне новаторство
Хто ще так свіжо і нестандартно може викласти свіжий погляд на випічку, що не блогер. Книга від видавництва Ексмо «Чізкейк всередині. Складні і незвичайні торти - легко! »стала прикладом не тільки креативної кулінарії, але і особистого успіху. За кілька років автор книги Вікторія Мельник, не будучи професійним кондитером, шляхом проб і помилок створила десятки приголомшливих рецептів на домашній кухні. Посібник не тільки містить масу рецептів, а й унаочнює, що все можливо, а любов і старанна відданість справі перемагають невпевненість в собі.
Незважаючи на те, що головною ідеологією книги виступають чизкейки, Вікторія розповідає про секрети приготування тортів, печива, мусів, кремів. Яскраві фотографії доповнюють рецепти, показуючи яким повинен вийти десерт і, звичайно, надихають на підготовку апетитним виглядом! Книга підійде недосвідченим новачкам і тим, хто бажає подивитися на кондитерська справа під новим кутом. «Я не знаю як правильно, зате знаю як смачно» - пише автор, ставлячи на перше місце результат і готовність до експериментів.
Доступні рецепти для кожного
Чарівна книга Анастасії Зурабова «В - означає випічка» містить рецепти, перевірені на особистому досвіді кондитера. На кожному розвороті помістилися барвисті фотографії готових десертів, зроблені самим автором, особливо ефектно дивляться в твердому глянсовому палітурці. Ніжний крем, грайлива карамель, соковиті ягоди і блёсточкі цукрової пудри зустрінуть тебе на кожній сторінці і окрилять на нові відкриття! Тут ти знайдеш відповідні ідеї для пасхального застілля у вигляді кексів, печива, булочок, пирогів, хліба і корисні рецепти на кожен день.
Всі десерти розписані покроково з точною пропорцією інгредієнтів і не віднімають багато часу. Тобі потрібно лише повторювати за автором і не боятися робити помилки, пробуючи ще і ще! У книзі знайдуться страви різної складності на будь-який рівень підготовки.
Календарні поради на будь-який випадок
Дивовижне поєднання святкової випічки і опису щоденного раціону ти знайдеш в україномовному посібнику від «Видавництва Старого Лева» - «У будні і свята». Відомий кулінар і пропагандист української кухні Дарина Цвек зібрала найсмачніші страви, що включають закуски, перше, друге, десерти, напої і випічку. Легкі і зрозумілі рецепти допоможуть підібрати на великодній стіл не тільки варіанти з тіста, а й м'ясні страви. Автор доводить, що не тільки урочиста їжа, а й буденна може бути різноманітною і смачною.
Набридло кожен день готувати картоплю пюре і сосиски? За допомогою розробленого Дариною календаря на кожен день року ти зможеш продумати меню з різних компонентів і добитися позитивного результату. Тут же міститься таблиця порівняльної маси продуктів і тривалості теплової обробки, які стануть незамінними шпаргалками для господині чи господаря. Книга доповнена правилами сервірування столу і оформлення страв.
Запашні шедеври
Тим, хто бажає присвятити час тільки випічці, рекомендуємо збірник «Випічка і торти: 180 рецептів на кожен день», що випускається видавництвом «Мікко». Це повне занурення в світ солодощів і «неоране» поле для фанатів пирогів, булочок, хліба, тортів, тістечок і пиріжків. Книга познайомить з основами роботи з тестом, його видами та секретами ідеальної консистенції. Тут заховані сотні ідей для пасхальних кексів з традиційними і оригінальними смаковими поєднаннями, а також корисні поради.
Кожен рецепт викладено поетапно з поясненнями і ремарками, виводячи інформацію про харчову цінність кожного інгредієнта і блюда в цілому. Цей посібник буде цікаво недосвідченим кондитерам, які бажають освоїти ази і бувалим господаркам, які хочуть розвиватися і вчитися новим технікам. Реалістичним зображенням ніби переносять запах свіжоспечених смакоти з паперу та, здається, ось-ось вони будуть в твоїх руках. Втілюй мрії в реальність, адже це так просто!
![Випічка і торти: 180 рецептів на кожен день](1079543 )
Раніше за формою отриманого паски господині пророкували долю родини на рік вперед. І зараз процес приготування пасок схожий на ритуал, під час якого господиня вкладає в вироби любов до близьких і надії на світле майбутнє. У свято Пасхи як ніколи важливо мати на столі не магазинну, а домашню випічку, приготовлену з любов'ю і вірою. Йди поетапні інструкції та дивуй своїх рідних розкішними ароматними пасками! У тебе обов'язково все вийде!
ЧИТАЙ ТАКОЖ: ТОП-10 книг, обов'язкових до прочитання